Coachkaarten, foto associatie- en regie op eigen energie spel

 

Hellen Overduin

Coachkaarten, foto associatie- en regie op eigen energie spel.

Na het uitgeven van mijn eerste spel. Foto-associatie en Kwaliteiten spel, is nu ook het tweede spel een feit. Het is wederom een spel wat aan twee kanten te gebruiken is. Twee spellen in één. 60 coachkaarten waarmee je diverse vragen op een creatieve manier kunt beantwoorden. Op de voorzijde staan inspirerende foto’s waarmee een coachvraag benaderd kan worden door middel van associatie. Op de andere zijde staat het “Regie op eigen energie” spel, waarbij essentiële vragen centraal staan als: “Wat heb ik nu nodig? Wat is goed voor mij? Hoe houd ik mijn energie vast of bouw ik haar weer op? Hoe houd ik de balans?” Op de kaarten staan 30 energiebrengers en 30 hulptroepen* die kunnen helpen om je doel te behalen.

Als je verder leest dan komt de uitleg van het spel. Wil je mij liever horen vertellen over de kaarten dan kun je op onderstaande linkjes drukken. Hier leg ik in korte video’s het werken met de kaarten uit. Als je nog nooit met Voice Dialogue hebt gewerkt dan is de video over de blauwe kaarten aan te raden.

Video 1 Welkom! Het spel in grote lijnen uitgelegd

Video 2 De roze kaarten

Video 3 De blauwe kaarten

Video 4 Actie en Reminder

Video 5 Voor wie is het spel?

Het spel bestaat uit vier onderdelen:

  • Je kiest eerst 2-3 “wat gun ik mijzelf” kaarten en licht deze toe.
  • Vervolgens maak je een keuze uit je hulptroepen, naar welke “ikken” wil ik meer of minder luisteren.
  • Daarna verzin je een concrete actie om aan je doel te werken.
  • Tot slot verzin je een reminder om de actie in de waan van de dag niet te vergeten.

Wat levert het spel op:

  • Inzicht in wat iemand op dit moment nodig heeft zonder invloeden van buitenaf.
  • Mooie kwetsbare gesprekken.
  • Een mooi instrument om met elkaar in gesprek te gaan over eigen energiebalans.
  • Daarnaast kun je de “ikken”, de blauwe kaarten ook nog afzonderlijk gebruiken. Welke “ikken” laat je veel in het team zien, welke mag je meer naar voren laten komen.

Beide spellen zijn zowel toepasbaar in individuele sessies als in teambijeenkomsten.

Voor volwassenen maar ook voor jongeren vanaf 14 jaar aan te raden. Jongeren geven aan dat ze eigenlijk nooit stil staan bij dit onderwerp en dat het wel goed is om te doen. Het brengt hun inzicht en ze weten goede acties en reminders te formuleren.

Te gebruiken in coachgesprekken, teambijeenkomsten, tussentijdse gesprekken, verzuimbegeleiding en bij jongeren tijdens mentor les, stagebegeleiding of overige individuele begeleiding.

* De hulptroepen zijn gebaseerd op “de ikken” uit de theorie van Voice Dialogue, door Hall en Sydra Stone en het boek: Ik (k)en mijn ikken, door Berry Collewijn, Judith Budde, Karin Brugman

Hellen Overduin