Coaching en training voor managers

De balans tussen daadkracht en betrokkenheid.

 

Hellen Overduin

Individuele coaching managers

Bij het coachen van individuele managers help ik ze hun vragen te beantwoorden door tools op maat in te zetten, te werken aan bewustwording en te oefenen met nieuw gedrag. Situaties uit de praktijk worden direct gekoppeld aan de modellen of oefeningen. Ook ben ik er voorstander van om niet over modellen te praten, maar er letterlijk in te gaan staan en ze op deze manier te beleven. Managers geven mij vaak terug dat ze dit erg praktisch vinden, dat het prettig is om gespiegeld te worden en dat ze zichzelf zien ontwikkelen in diverse vaardigheden. Een paar coachdoelen van managers die ik mocht begeleiden:

  • Als manager wil ik mij meer en beter kunnen positioneren tijdens vergaderingen.
  • Ik merk dat ik soms te kort door de bocht ben, te dominant; mijn team vindt dat niet prettig. Ik wil hier graag bewuster mee omgaan en wat minder sterk aanwezig zijn.
  • Ik ben iemand die het team erg goed snapt en me goed kan verplaatsen in hun argumenten. Toch is het soms nodig om duidelijk te zijn en grenzen aan te geven en het team daadkrachtig aan te spreken. Hier wil ik beter in worden.

Groepstraining voor managers: transparant managen

Van complimenten geven tot het bespreken van slecht nieuws: in de praktijk blijken de meest vanzelfsprekende dingen soms lastig te zijn. Of ze blijven door tijdgebrek achterwege. Daarom heb ik de training ‘transparant managen’ ontwikkeld waarin ik handvatten geef om medewerkers nog effectiever aan te sturen. Herkenning, bewustwording en tools om nog transparanter aan het werk te gaan staan hierin centraal. Ik laat managers de voordelen van het model ‘transparant managen’ zien en leer ze hun eigen kwaliteiten en valkuilen rondom dit onderwerp kennen. Tevens kijken we naar eigen voorkeursgedrag en dat van de teamleden. Een belangrijk voordeel van deze groepstraining ten opzichte van individuele coaching is het feit dat de deelnemers veel van elkaar kunnen leren. In mijn trainingen maak ik gebruik van het beleven van de theorie. Het blijft niet alleen bij het erover praten, we gaan letterlijk in het model staan.

Quotes deelnemers coaching en training managers:

  • “Het was weer een dag vol bewustwording, ik heb zin om het maandag direct aan te pakken. Ik heb twee mooie acties opgeschreven om volgende week direct uit te voeren”.
  • “Het model is erg handig, nu ik een kapstok heb lukt het mij beter om lijn in mijn leidinggeven te houden. Nu ik vooraf de consequenties in beeld heb, kan ik ook daadkrachtiger handelen”.
  • “Een prettige training, ik dacht dat ik wel daadkrachtig overkwam maar dat blijkt in de praktijk toch anders te zijn, een mooie spiegel”.
  • Het zijn soms dingen die je eigenlijk wel weet, maar erg prettig om het weer op te frissen en te zien waar je valkuilen zitten”.
Hellen Overduin