Waarom kiezen mensen mij als coach of trainer?

Hellen als persoon, de klik en mijn werkwijze.

Hellen Overduin

Iets over mijzelf en onze klik

hellen-overduin3Sinds 1997 coach en train ik mensen. Op mijn LinkedIn-profiel vind je een uitgebreide toelichting op mijn opleiding en ervaring. Maar nog belangrijker dan deze ervaring is misschien wel hoe wij met elkaar omgaan in de praktijk: onze klik.
Mijn uitgangspunt is dat mensen zelf weten wat goed voor ze is en wat ze graag willen. Soms zit het alleen nog verborgen onder een massa gedachten, invloeden, angsten of frustraties. Daarom vind ik het essentieel dat je je door onze klik volledig prettig en vrij voelt om open te communiceren.

Klanten waarmee ik gewerkt heb vertellen me dat ik rust en vertrouwen uitstraal, wat hen de ruimte gaf om te voelen en te denken. Vaak word ik omschreven als positief en doelgericht, omdat ik graag kijk naar wat er wél is of hoe je wat ontbreekt kan bereiken. Coachen mag af en toe confronterend zijn, maar mijn motto blijft dat het traject vooral nieuwe energie in de praktijk moet opleveren!

Praktische en speelse werkwijze

Als de coachingsvragen helder zijn, kunnen we aan het werk. Ik luister naar wat er (echt) gezegd wordt en geef dit terug, reik handvatten aan en zet verschillende methodieken in. Zo bespreken we wat nodig is om regie te nemen en de gewenste stappen te zetten. Ik hanteer hierbij geen standaard werkwijze. Ik luister eerst goed naar jou en je behoeften, en pas hierop de gesprekken aan. Voor mij is het een proces waarbij wij blijven afstemmen voor een zo goed mogelijk resultaat.

In dit proces ervaar je mijn praktische en speelse werkwijze. Dit houdt in dat we positief te werk gaan, eigen praktijkvoorbeelden inzetten, en soms letterlijk situaties uitspelen. Het beleven van oud en nieuw gedrag werkt vaak veel effectiever dan erover te praten. En dit alles onder het motto*: zo licht mogelijk, zo diep als noodzakelijk.

* Dit motto is afkomstig van Lex Mulder, mijn opleider van de training “speels coachen en trainen”, waarin ik mij helemaal kan vinden.

Hellen Overduin